preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik

Filmska skupina
Filmska grupa O Š Jurja Šižgorića iz Šibenika je pokrenuta 2001./2002. šk. godine i do sada je ostvarila sve zacrtane planove. Učenici su obučeni u radu s kamerom ( naravno, uz upoznavanje osnova filmskoga jezika, kao što su, između ostaloga, i pisanje scenarija i knjige snimanja ), te montaže.
 Prvi snimljeni filmovi su dokumentaraci: film «Rijeka» i «Legenda s Prokljanskog  jezera». «Rijeka» je film o rijeci Krki od njezinog izvora do ušća ( glazbena podloga je glazba Smetane). » Legenda s Prokljanskog jezera»govori o legendi koju prepričavaju i objašnjavaju stanovnici toga kraja.Filmovi su se prikazivali na 40. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži koja se u lipnju 2002. održavala na Pagu.
Filmska grupa je do sada snimila šesnaestak filmova različitih žanrova, od igranoga, preko dokumentarnoga do alternativnoga. Riječ je o filmovima koji su sudjelovali na 41. reviji hrvatskog filmskog i video  stvaralaštva djece i mladeži u Sesvetama, 2003.: » Moj Šibenik»,alternativni film o nastanku jedne freske u našoj školi koja prikazuje dio Šibenika oko katedrale; «Guslar», dokumentarni film snimljen u Dubravicama i daje portret guslara Dane Jurića; «Svađa», igrani film učenica V.c razreda u kojem djeca  govore o svojim problemima; «Benita», dokumentarni film koji nam daje portret gospođe Benite Bujas koja pjeva poput velikih opernih diva u našoj Katedrali na vjenčanjima ( ovaj film je dobio drugu nagradu publike na 41.reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži u Sesvetama).
2004. godine se naša filmska grupa predstavila sa četiri filma na 42. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži  u Zadru.To su sljedeći filmovi: « Domagoj» je reportaža o  svestranom učeniku 4. razreda, D. Babiću; jednominutni film « Bez riječi» koji uz glazbu Dore Pejačević prikazuje unutrašnjost katedrale( film je ušao u «Top 5» na festivalu jednominutnih filmova u Zadru) ; „Koraci», jednominutni, eksperimentalni film; «Moj grad» ,alternativni film koji je dobio prvu nagradu u toj kategoriji na  42. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži u Zadru 2004., a prikazuje naš grad  na neobičan način, tj.  odraze grada u lokvama vode poslije kiše, staklima i odrazima u moru.
2005. godine smo sudjelovali i na 43. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži  u  Kutini. Riječ je o filmovima : «Od mora k moru», alternativni film ; «Nije svako zlo za zlo» , igrani film učenika V.c razreda naše škole koji je osvojio prvu nagradu.
2006.godine Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića se na 44.reviji u Čakovcu predstavljala s igranim filmom „Kakav dan“ te prvi put s animiranim filmom „ Kre,Kre“.
 2007. godine grupa  sudjeluje na 45. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži u Čakovcu sa igranim filmom „ Dičja posla“. Na tom filmu učenika V. razreda su također tvorci scenarija, glumci i snomatelji isključivo djeca.
 2008. godine grupa predstavlja na 46. reviji u Čakovcu  s dva filma. Jedan film je animirani « Čarolija mora», a drugi film je dokumentarac o sibenskoj tržnici - « Borba, vajik borba »
28. listopada 2008. grupa je  na Međunarodnim danima animacije u Zagrebu dobila nagradu  za animirani film «Čarolija mora» od ASIFE  ( međunarodna organizacija za animaciju) za jedan od tri najbolja animirana filma osnovnoškolskog uzrasta u Hrvatskoj. 
U školskoj godini 2008./ 2009. smo realizirali dva filma ( animirani «U novi dan» i dokumentarni  «Srednjovjekovni sajam») te napravili nekoliko kvalitetnih malih filmova-vježbi.
Film «U novi dan»- animacija pijeskom je  sudjelujovala na 47. reviji filmskog i video stvaralaštva djece u Koprivnici  ( od 24.9.-27.9. 2009.) te na taj nacin je predstavljala  našu Školu i Šibensko-kninsku županiju na Državnom natjecanju iz filmske kulture. Film govori o pjevačici koja se na vrhuncu slave odaje porocima, ali ih na kraju ipak pobijedi.
Film je osvojio jednu od deset ravnopravnih nagrada.
 2010. godine filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića prvi put sudjeluje i na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Varaždinu «VAFI» („U novi dan“), a to se nastavlja filmom „ Trnoružica“  2011. godine te filmom „Trnoružica“ 2012.
2010. godine grupa ponovo sudjeluje 48. reviji filmskog i video stvaralaštva u Zagrebu (23.-26. rujna) s animiranim filmom Trnoružica. te na festivalu Mali DOKUart u Bjelovaru ( 7. listopada).
2011. naša grupa je  ponovo na 49. reviji filmskog i video stvaralaštva u Varaždinu s animiranim filmom  „Tražeći ljubav…“ (29.9.-2.10 2011.).
Na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva u Zadru (4.-7. rujna 2012.) bila su dva filma: reportažom „Što nam šapuću vjetroelektrane“ i animiranim filmom „Pjesma o dunji i ptici“.
Reportaža je "Što nam šapuću vjetroelektrane" osvojila je  drugo mjesto.
Na 51. reviji u Kutini predstavili smo se odličnom animacijom u pijesku Dobrodošli u naš grad Šibenik, a na 52. reviji u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu stop animacijom I tako to 53. revija se održala u Rijeci gdje smo reportažom Time Capsule ovojili treće mjesto stručnog žirija (Simon Bogojević Narath, Maja Flego, Boris Poljak, Aleš Suk i Slaven Zečević).
 
 Naslovi filmova daju naslutiti i tematiku naših filmova te tako s pravom možemo reći da filmska grupa prati život našeg grada i županije, kulturne i prirodne baštine te ljude na ovim prostorima, i djecu koja kroz ovaj vid izražavanja govore o svojim radostima i problemima.
                                                       
                                                          Voditeljica 
                                                          Ivana Rupić
 
 
Naše filmove možete pogledati OVDJE
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

eDnevnik

eDnevnik za učitelje

eDnevnik za roditelje i učenike

Raspored zvona - sat 45 min

Raspored zvona - sat 40 min

 

Web stranice razreda
UDŽBENICI ZA 2020./2021.
Online lektire
Katalog udžbenika 2019./2020.
Prehrana 3

Pomoćnici u nastavi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 8. 2013.

Ukupno: 693608
Ovaj mjesec: 5843
Ovaj tjedan: 1158
Danas: 3
LINKOVI

 

LIKOVNA KULTURA

 MoMA

KidsWorld

  

Mjesto na kojem možete pronaći e-udžbenike

od osnovne škole do fakulteta, ali i druge e-knjige i obrazovne e-sadržaje.

Prijavite se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom.

 
Oglasna ploča
Korisni linkovi
DOKUMENTI
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik / Stjepana Radića 44 A, HR-22000 Šibenik / www.os-jsizgorica-si.skole.hr / ured@os-jsizgorica-si.skole.hr
preskoči na navigaciju